Dezbaterea
„Asistentul Judecătorului. De la deziderat la realitate” 

Ia parte la un eveniment realizat de profesioniști pentru profesioniști!

Universul Juridic are plăcerea de a vă invita într-un cadru profesional pentru a putea dezbate împreună teme de actualitate juridică!


Profesia de asistent al judecătorului reprezintă o noutate în organizarea judiciară din România apărută în contextul evoluției rapide a cerințelor sistemului judiciar, a creșterii continue a numărului de dosare și a complexității acestora!

Temele abordate:

Delimitări necesare între atribuțiile esențiale ale judecătorului și cele care permit aportul asistentului

Utilitatea și eficacitatea instituției asistentului judecătorului în organizarea judiciară din România

Configurarea statutului profesional al asistentului judecătorului
(recrutare, formare, evaluare, răspundere)

Desfășurarea practică în prezent a activității asistentului judecătorului

Asistentul judecătorului. De la deziderat la realitate

25 iunie 2024

⚖️ Moderator: Cezar Virgiliu Filip, jud. Curtea de Apel București, vicepreședinte al Asociației Magistraților din România 

Invitați

  • Conf. univ. dr. avocat Paul Pop, avocat, prodecanul Facultății de Drept, Universitatea București, 
  • Lect. univ. dr. Nicolae Horia Țiț, decanul Facultății de Drept, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, 
  • Sabin Lazăr, asistent al judecătorului, Curtea de Apel București 

🎓 Profesia de asistent al judecătorului reprezintă o noutate în organizarea judiciară din România apărută în contextul evoluției rapide a cerințelor sistemului judiciar, a creșterii continue a numărului de dosare și a complexității acestora.

🗣️💬 În acest cadru, Universul Juridic organizează dezbaterea „Asistentul Judecătorului. De la deziderat la realitate”, care își propune să aducă în prim-plan rolul și impactul asistentului judecătorului în procesul judiciar actual, abordând atât perspective teoretice, cât și aspecte practice esențiale despre această nouă profesie în evoluție.

Dezbaterea va constitui un schimb de idei între profesioniști din domeniul juridic, cadre universitare și practicieni preocupați de organizarea judiciară și evoluția actuală a acesteia.

Temele abordate vor include aspecte privind rolul, utilitatea și eficacitatea acestei profesii, configurarea statutului profesional al asistentului judecătorului, provocări practice actuale, precum și perspective de viitor, evenimentul propunându-și să contribuie la o mai bună înțelegere a profesiei de asistent al judecătorului.

Zile
Ore
Minute

Moderator

Jud Cezar Virgiliu Filip

 Curtea de Apel București

Este judecător la Curtea de Apel București și Vicepreședinte al Asociației Magistraților din România.

În activitatea sa de cercetare științifică, contribuie la Revista Română de Jurisprudenţă 2019 – Curtea de Apel Bucureşti: Buletinul Jurisprudenţei Curtea de Apel Bucureşti 2020; Organizare Judiciară. Regulamentul de Ordine Interioară al Instanţelor Judecătoreşti – Comentarii pe articole, Editura Universul Juridic, 2023; Legea nr. 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului. Comentariu pe articole (în curs de apariţie).

Fundamentat pe cercetarea sa științifică pentru publicarea Comentariului pe articole – Legea nr. 393/2023 privind statutul asistentului judecătorului, va aduce, alături de invitați, un plus de claritate – un liant între, pe de o parte, un cadru normativ calificat de Curtea Constituțională drept „suplu” și cu un grad asumat de generalitate și, pe de altă parte, realitatea practică într-un domeniu sensibil ce îndeamnă deopotrivă la cunoaștere și responsabilitate.

Răzvan Anghel este judecător la Curtea de Apel Constanța și doctorand al Facultății de Drept din cadrul Universității din București.

Acesta exercită funcția de președinte al Secției I civile a Curții de Apel Constanţa, activează ca formator la Școala Națională de Grefieri – pentru domeniile dreptul UE, drepturile omului, deontologie profesională, comunicare şi relaţii cu publicul şi mass-media, dreptul muncii, drept civil (noul Cod civil) şi drept procesual civil (noul Cod de procedură civilă).

Activează ca formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii, susţinând seminarii și conferințe de formare profesională a judecătorilor în cadrul programelor de formare continuă centralizată şi descentralizată – în domeniile: drept civil (noul Cod civil) şi drept procesual civil (noul Cod de procedură civilă), dreptul muncii, asigurări sociale, evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor, tehnologia informaţiei, politici publice în justiţie.

Este autor și tutore al unor cursuri eLearning derulate de Institutul Național al Magistraturii pentru magistrați în domeniul drept civil (noul Cod civil) şi drept procesual civil (noul Cod de procedură civilă)

Au mai rămas...

Zile
Ore
Minute
Secunde

...până la eveniment!

Înscrie-te acum și explorează perspectivele propuse de specialiști!

300 lei + TVA – Online

Taxa de participare la conferință include următoarele beneficii:

• acces la vizionarea video live a ediției individuale/seriei, la calitate Full HD – numai pentru participarea online

• acces la înregistrarea video, în cel mai scurt timp de la finalizarea video live-ului

• 3 luni acces la Portalul Universul Juridic Premium pentru utilizatorii noi ce nu au avut abonament Premium.

 

Abonamentul include printre altele: 

• peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic;

• peste 500 de autori consacrați;

• peste 9.000 de știri juridice;

• peste 700 de newslettere;

• posibilitatea de a căuta în întreaga bază de date în funcție de anumite cuvinte-cheie.

 

Acordarea statutului de Membru Senior al UJmag care conferă suplimentar beneficiile:

• minimum 20% reducere la cărțile Editurii Universul Juridic;

• 10% reducere la cărțile altor edituri achiziționate din Librăria UJmag.

Vă așteptăm la dezbatere!

© 2024 Copyright Universul Juridic. Toate drepturile rezervate.