Dintr-o perspectivǎ generalǎ, antologia (sau florilegiul), în sensul de culegere de texte reprezentative, alese din unul sau mai mulţi autori, este un gen de lucrare frecvent utilizat în literaturǎ sau filozofie, exemplele din aceastǎ categorie fiind de prisos.
Deşi (probabil) mai puţin folositǎ, antologia de texte ştiinţifice are şi ea un loc bine conturat în publicarea de carte. La aceastǎ categorie am o preferinţǎ clarǎ, antologia de texte aparţinând lui Richard Dawkins, cu titlul: „Cǎrţile întregesc viaţa. Cum scriem şi cum citim despre ştiinţǎ”. Autorul „este unul dintre cei mai mari gânditori şi autori de literaturǎ ştiinţificǎ din ultimele decenii, renumit pentru maniera în care cautǎ rǎspunsuri la problemele majore ale omenirii.
Structura lucrǎrii
Dupǎ cum se poate deduce din prologul lucrǎrii, „Gâlceava” penalistului cu lumea (lui) se referǎ la o abordare criticǎ în raport cu justiţia penalǎ, în sensul larg al sintagmei, în care sunt cuprinse atât legea penalǎ, cât şi aplicarea ei în practicǎ. De aici şi structura bipartitǎ a lucrǎrii: Gâlceava cu „facerea” legii (prima parte); Gâlceava cu aplicarea legii (partea a doua). Aşa cum am arǎtat mai sus, lucrarea cuprinde o serie de articole deja publicate. Toate sunt scrise dupǎ intrarea în vigoare a actualului Cod penal, cel mai vechi articol este din anul 2016, cel mai nou din anul 2024. În principiu, ele au fost ordonate cronologic, începând cu cele mai vechi şi încheind cu cele mai noi. În afara celor douǎ pǎrţi lucrarea cuprinde un prolog şi un epilog.
Prologul reprezintǎ „credinţa” mea cu privire la modul în care doctrina ar trebui sǎ se raporteze la justiţia penalǎ, o viziune care m-a „cǎlǎuzit” în conceperea scrierilor mele, inclu- siv cele prezente, de-a lungul timpului. În acest context, mi s-a pǎrut potrivit ca titlul sub care mi-am exprimat aceastǎ „credinţǎ” sǎ dea şi titlul acestei lucrǎri.
Epilogul reprezintǎ predicţia mea cǎ, în viitorul apropiat, este foarte probabil ca profesiile juridice sǎ necesite reconfigurǎri importante în ceea ce priveşte formarea, recrutarea şi pregǎtirea continuǎ şi cǎ, trebuie sǎ avem în permanenţǎ „mintea deschisǎ”, pentru a ne spori capacitatea de adaptare. Pentru aceasta, „gâlceava” trebuie întreţinutǎ în permanenţǎ.